Täältä löydät erilaisia harjoituksia, joiden kautta voit sukeltaa itseesi, pysähtyä hetkeen, käydä läpi arvomaailmaasi... Harjoituksia päivittyy tänne pikku hiljaa. Antoisia hetkiä itsesi kanssa!

Tämä ei ole varsinainen harjoitus, mutta voit siitä luoda sellaisen itsellesi: lue teksti ja peilaa omaa elämääsi sen sanoihin...

DESIDERATA

 
Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskelle
ja muista, mikä rauha kätkeytyy hiljaisuuteen.
Niin pitkälle kuin itsestäsi luopumatta on mahdollista,
pysy hyvissä väleissä kaikkien ihmisten kanssa.
Puhu oma totuutesi rauhallisesti ja selkeästi
ja kuuntele muita, myös tyhmiä ja tietämättömiä,
heilläkin on tarinansa kerrottavana.

 

Vältä äänekkäitä ja hyökkääviä henkilöitä.
He ovat piina sielulle.
Jos vertailet itseäsi muihin,
voit tulla turhamaiseksi ja katkeraksi,
sillä aina on olemassa suurempia ja mitättömämpiä
ihmisiä kuin sinä itse.
Iloitse saavutuksistasi yhtä lailla kuin suunnitelmistasi.

 

Säilytä kiinnostus elämäntyöhösi,
olipa se kuinka vaatimaton tahansa;
se on todellista kiinteää omaisuutta ajan ja onnen vaihteluissa.
Harrasta varovaisuutta liiketoimissasi,
sillä maailma on petkutusta täynnä.
Älköön se kuitenkaan tehkö sinua sokeaksi sille,
mitä hyvyyttä on olemassa.
Monet ihmiset tavoittelevat korkeita ihanteita,
ja kaikkialla elämä on täynnä sankaruutta.

 

Ole oma itsesi.
Varsinkaan älä teeskentele kiintymystä.
Älä ole ivallinen rakkauden suhteen,
sillä kaiken kuivuuden ja hurmattomuuden keskellä
se on ikuista kuin ruoho.

 

Ota lempeästi vastaan vuosien antama neuvo
luopumalla tuskattomasti nuoruuteen kuuluvista asioista.
Kasvata ja vahvista henkeäsi suojaamaan sinua
äkillisen epäonnen kohdatessa,
mutta älä masenna itseäsi kuvitelmilla.
Monet pelot ovat uupumuksen ja yksinäisyyden synnyttämiä.
Terveellistä itsekuria unohtamatta ole lempeä itseäsi kohtaan.

 

Olet maailmankaikkeuden lapsi, et puita ja tähtiä vähäisempi,
sinulla on oikeus olla täällä, ja vaikka sitä joskus epäilisitkin,
maailmankaikkeus joka tapauksessa kehittyy
niin kuin sen tulee.

 

Sen vuoksi ole sovussa Jumalan kanssa,
olkoonpa kuvasi hänestä mikä tahansa ja
mitkä lienevätkin toimesi ja rientosi
elämän hälisevän sekasorron keskellä,
säilytä rauha sielusi kanssa.
Kaikesta teeskentelystä, raatamisesta
ja särkyneistä unelmista huolimatta
tämä on sittenkin kaunis maailma.

 

Pysy valppaana - pyri olemaan onnellinen.

© Max Ehrmann 1927
Monet luulevat tätä vuonna 1692 kirkosta löydetyksi tekstiksi, mutta todellisuudessa tämä on Max Ehrmannin kirjoittama runo vuonna 1927.


Harjoitus – Kuinka muuttaa todellisuus toivomasi kaltaiseksi
(kirjasta Beyon past lifes; Mira Kelley)
 
Tämän harjoituksen on tarkoitus siirtää sinut rinnakkaistodellisuuteen, jossa voit kokea elämän toivotut mahdollisuudet. Harjoitus on kaksiosainen. Ensiksi sinua pyydetään vetäytymään hiljaisuuteen ja tutkimaan itseäsi muistiinpanojesi kautta. Toinen osa on varsinainen harjoitus.
 
1. Asetu puoleksi tunniksi hiljaiseen paikkaan muistiinpanojesi kanssa. Aloita omistamalla seuraavat hetket itseesi sukeltamiseen. Mieti tilannetta elämässäsi, jonka haluat muuttaa. Tiedosta, että uskomukset luovat todellisuutesi, katso nykyiseen tilanteeseesi liittyvien ajatusten ytimeen. Muista, uskomus on yksinkertaisesti ajatus – näkemys, jota pidät totuutena. Kysy itseltäsi mitä ajatuksia sinun tulisi pitää totuutena tässä tilanteessa. Kirjoita ylös ne uskomukset, joita sinulla on näissä olosuhteissa. Tulet huomaamaan, että muutamat erottuvat ydinuskomuksina toistuvina ja mitä tunnepitoisimpina ajatuksina asiasta. Näyttää, kuin kaikki muut uskomukset ovat selitettävissä näiden muutaman ydinuskomuksen kautta. Loput listaamasi ajatukset ovat uskomuksia, jotka ovat haarautuneet näistä ydinuskomuksista.
 
Käyttäkäämme esimerkkinä miestä, joka on yksinäinen. Hän on urallaan menestyvä, kuitenkin henkilökohtaisessa elämässään hän tuntee itsensä täysin yksinäiseksi. Hänellä on ollut traumaattinen lapsuus ja hänen intiimit suhteensa ovat olleet vaikeita. Aluksi hänen listansa keskittyy ulkoisiin seikkoihin. Listalla saattaa olla: On vaikeaa ystävystyä; jokainen on kiireinen omassa elämässään. Sitten hän saattaa keskittyä historiaansa: Minua ei koskaan rakastettu lapsena; pienenä poikana olin viaton ja avoin, ja he satuttivat minua. Pelkään luottaa ihmisiin; elämänkokemukseni vahvistavat, ettei ole turvallista päästää ihmisiä lähelle. Tunteet nousevat, mutta jos hän pysyy niissä, hän väistämättä pääsee kaiken ytimeen: En ole rakastettava; jos olisin, äitini olisi rakastanut minua. Pelkään päästää ihmisiä lähelle, koska jos he todella tietävät kuka olen, myös he lähtevät. Pohjimmiltaan hänen yksinäisyytensä syyllä ei ole mitään tekemistä hänen ystäviensä tai sosiaalisten kykyjensä kanssa, vaan hänen arvottomuudentunteensa ja se, ettei hän ansaitse rakkautta.
 
Kun olet tunnistanut olettamuksesi ytimen, kysy itseltäsi mitä uskomuksia sinun tulisi ylläpitää saadaksesi mieluisampia kokemuksia. Muunna jokainen kirjoittamasi rajoittava uskomus sellaiseksi, joka tukee sitä, mitä toivot. Kirjoita ylös nämä uudet positiiviset uskomukset. Esimerkissämme se voisi olla seuraavaa: Olen varteenotettava. Minussa on monia kauniita asioita. Tuloni maailmaan ei ollut vahinko. Olemassaoloni on todiste siitä, että olen varteenotettava; muuten Jumala ei olisi luonut minua. Äitini kyvyttömyys rakastaa ja hoivata minua ei ole minuun syyni. Hänellä oli omat haasteensa ja syynsä, joilla ei ollut mitään tekemistä minun kanssani. Kumppanini, jotka lähtivät eivät tehneet sitä siksi, että minä en olisi rakastettava, vaan koska eroaminen oli oikein; polkumme erkanivat. Pidin ihmisiä loitolla ja houkutin ihmisiä, joille se oli ok. Olen hyvä, lojaali ja luotettava; on turvallista nähdä tämä minussa. On turvallista kommunikoida ja avautua ihmisille. Olen sen arvoinen, että koen ykseyttä muiden kanssa. Olen sen arvoinen, että voin tuntea olevani rakastettu.
 
2. Seuraava osa on toistuvaa harjoittelua tulevina päivinä. Aseta muistivihkosi sivuun. Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Enne menneisyyden, tämän hetken ja tulevaisuuden uudelleenohjelmointia muistuta itsellesi, että pidät tässä hetkessä voimaa yllä muuttaa ja luoda uuden todellisuuden itsellesi. Kuvittele sitten toivomasi tapahtumat. Ota mukaan kaikki aistisi – miltä tuntuisi, kuulostaisi, tuoksuisi, maistuisi ja näyttäisi, jos saisit täsmälleen sen, mitä haluat? Toista mielessäsi uusia uskomuksia, joita olet omaksumassa itsellesi. Ja mikä tärkeintä, tunne – syvästi ja intensiivisesti – ilo, rakkaus, täyttymys ja tyytyväisyys, jonka saisit tästä uudesta elämästä.
 
Esimerkkimme mies ajattelisi tapoja, joilla kommunikoida enemmän maailman kanssa. Hän kuvittelisi, että hänellä olisi monia ystäviä ja kuinka he olisivat vuorovaikutuksessa keskenään ja viettäisivät aikaa yhdessä. Hän kuvittelisi tuntevansa arvostusta ja rakkautta. Hän kuvittelisi avautuvansa täydelliselle kumppanille ja millainen heidän suhteensa tulisi olemaan.
 
Omista viidestä kymmeneen minuuttia kerran tai kahdesti päivässä kuvittelemalla, kuinka uudet mahdolliset tapahtumat tulevat elämääsi. Tee tästä hetkestä erityinen ja nautittava jokaisena päivänä. Tulet pian huomaamaan, kuinka ympärilläsi oleva maailma osoittaa muutoksen merkkejä. Tilanne muuttuu, koska sinä olet muuttunut.